Sundsby Säteri

2013-09-27 | 14:27:11
 
Har spenderat de senaste fyra dagarna (måndag till torsdag) ute på Sundsby Säteri med klassen och gjort byggnadsuppmätningar. Det har varit riktigt spännande och lärorikt tycker jag. Och vilket fantastiskt mysigt och fint ställe alltså! Gården har anor ända bak från 1300-talet (1500-talet som säteri). Husen på gården är byggda på 1700 och 1800-talen. (Huvudbyggnaden brann tex ned år 1720, och den som står där idag är från 1787). Källaren under huset är från medeltiden (yes, you heard me) och där nere har jag varit en sväng och kollat. Det var så häftigt! Sedan har jag även provsmakat vindruvor från över 100 år gamla vinstockar, inne i trädgårsmästarbostadens nyuppförda vinkast (som ursprungligen är från 1870-talet). Det ni. Huset som min grupp mätte upp kallas för "Källarvinden". Lite lustigt namn, eller hur? Det är som en källare och en vind på samma gång, då den ligger precis i en sluttning. Var först lite skeptisk till denna byggnad måste jag erkänna, men den visade sig vara riktigt intressant. Och vilken tur vi hade med vädret! Var först rädd att det skulle regna typ hela tiden, eftersom det hade varit så himla typiskt. Istället fick vi sol varje dag. Med andra ord; fyra riktigt lyckade dagar. Yes.
 
 
Källarvinden (byggd 1824). Muren som utgör grunden är en så kallad "skalmur", vilket innebär att det inte är sten hela vägen igenom, utan att det är två murar med ett litet mellanrum emellan. Mitten ska tydligen ha varit fylld med jord, bitar av kalkbruk, tegel och djurben. Vi hittade även något som såg ut som tång inne i springorna? Tycker det var lite spännande sådär, faktiskt. Haha.
 
 
Huvudbyggnaden. Här inne finns en supermysig restaurang och café. Man kan även se lite av ingången till den medeltida källaren på båda bilderna, om man kollar noga (typ i mitten av huset). Nu så här i efterhand ångrar jag faktiskt lite att jag inte tog fler bilder (vad hände där, liksom?) och att jag inte tog bilder på de andra husen också (tex på stenmagasinet, flyglarna, trädgårdsmästarbostaden och magasinsbyggnaden). Men det får bli en annan gång helt enkelt. Kommer med största säkerhet att återvända hit fler gånger.

Because I wanna

2013-09-22 | 21:34:00
 
The Hives - Hate to say I told you so

På spåret

2013-09-20 | 18:56:00
Så var det fredag igen, ja! Har inte bloggat sedan förra helgen, men har haft fullt upp med skolan och att läsa in all kurslitteratur, så har inte haft någon tid eller ork. Hade litteraturseminarium idag. Vi delades upp i grupper, fick ett ämne och 20 minuter på oss. Sedan fick vi redovisa vad vi kommit fram till inför klassen. Tror det gick bra. Haha. Skönt att ha det avklarat i alla fall. I går var vi på studiebesök på Göteborgs Stadsmuseum. Var mest inne i faktarummet (med arkiv och grejer) och biblioteket. Sedan fick man gå runt lite och titta på utställningarna på egen hand. Känner att jag måste tillbaka dit snart igen alltså. Fanns så himla mycket spännande saker att titta på!
 
Stigbergstorget, 1923.
  
Drottningtorget, 1929.
 
Bilder (vykort) från Svenska Spårvagnssällskapet, Göteborgsavdelningen. Hittade [här].
 
Fastnade tex framför en stumfilm från 1907, som var filmad från en spårvagn som åkte runt i Göteborg. Så intressant att få se hur det såg ut i staden förr. Att se husen (som många av dem står kvar och ser likadana ut idag), hur folk var klädda, folk som åkte häst och vagn (inga bilar här inte), barn som lekte på spåren, och folk som sprang kors och tvärs över spåren. Det kändes så himla verkligt. Så nära. Speciellt eftersom man kände igen platserna från filmen också. "Där brukar jag gå", liksom. Ja, det var jättehäftigt i alla fall. Wow!

Studiebesök: Nääs

2013-09-14 | 16:34:16
Några av bilderna jag tog.
 
Var alltså på studiebesök på Nääs Slöjd och Byggnadsvård i går med klassen. Vi fick två mindre föreläsningar om vad för verksamhet de bedriver där idag, samt vad det brukade användas till förr. Är ett ganska stort område, med väldigt många hus. Och de flesta av dem är väldigt gamla (1800-tal). Vi gick även en liten rundvandring i området, och var inne i en del av husen. Tycker det är så häftigt att vara inne i gamla hus, alltså. Hela atmosfären och stämningen är så himla mysig och fridfull på något sätt. Och så är det roligt att försöka föreställa sig alla de saker som en gång utspelat sig där inne. Jag älskar det, helt enkelt. Så spännande! Det fanns även en del bilder och föremål att titta på (museum), och det gjorde historien ännu mer levande. Med andra ord: ett riktigt roligt och givande studiebesök!

Timo Räisänen på Liseberg

2013-09-13 | 23:21:00
 
Howdy! Har haft en riktigt bra fredag idag känner jag. Först var jag på Nääs med klassen (en mer utförlig beskrivning av vad jag gjorde där + bilder kommer upp snart). Och nu i kväll har jag varit på konsert på Liseberg. Var och såg Timo Räisänen (och han är ju bara för himla härlig alltså). Haha. Så skön! Konserten var även den jättebra. Känns dock lite synd att detta var sista konserten på Liseberg för sommaren. Blir alltid så tomt på hösten/vintern tycker jag. Vad ska man göra nu, liksom? Det är faktiskt en av de saker jag saknar mest när sommaren tar slut; alla bra konserter man kan gå på. Blir helt dött. Men ja, är väl bara att tagga inför nästa sommar antar jag. Hehe.

Museum och Kurslitteratur

2013-09-11 | 22:09:29

Var på studiebesök med klassen på Världskulturmuseets bibliotek och arkiv i eftermiddags. Vi fick en liten rundvandring inne bland arkiven, och kollade på lite olika samlingar och föremål. En sak jag fastnade för speciellt, var ett par jättestora urnor som hade "gjorts sönder" för att kunna fraktas lättare (eller över huvud taget), och som sedan byggts upp igen på plats i Göteborg. Detta resulterade i att det fattades små bitar på vissa av urnorna, och man kunde även se sprickorna från där de hade delats. Tycker det var lite coolt faktiskt.

 

Annars så är jag i full gång med att läsa och plugga in kurslitteraturen. Det är ju en del böcker att läsa alltså, om man säger så. Många sidor. Därför försöker jag att sammanfatta (skriftligt) det jag tycker känns mest relevant, under tiden jag läser. Så får vi hoppas att det är rätt saker jag plockar ut helt enkelt. Haha. (Annars vore det ju lite synd). Men ja, det är väl ungefär det jag sysselsätter mig med just nu.


När helgen säger "swosh"

2013-09-08 | 22:46:11
Gårdagens middag.
 
Herrejistanes, vad snabbt denna helgen gick då! Känns som att det var fredag alldeles nyss ju. Men jag tror det blir så nu när skolan har börjat igen, att man blir mer "medveten" om att det är helg. (När man är ledig är ju varje dag mer eller mindre samma). Nu värderar man helgerna mycket högre. Har hur som helst haft en lugn helg. I går grillade vi på altanen, och såg på skräckfilmer. Pretty standard, alltså. (Precis som jag vill ha det). Hehe. Och i morgon går vi ju in på andra skolveckan. Ska gå på tre föreläsningar. Blir nog intressant.

My new baby

2013-09-05 | 22:57:00
 Dell Inspiron 15
 
Fick en ny laptop häromdagen (så här lagom till att skolan började och allt, woho!). Tänkte det kunde vara bra att ha en, ifall jag får för mig att sitta kvar och plugga i skolan eller på biblioteket efter sista lektionen, eller på eventuella håltimmar. Känns som att det kommer bli ganska aktuellt faktiskt. Haha. Tror dock att jag kommer fortsätta ha min hemmadator som "huvuddator", och laptopen mest som en skoldator. (Till en början i alla fall). Sen får vi se vad som händer. Är hur som helst jättenöjd med den och tycker den fungerar superbra!

Första Skoldagen

2013-09-02 | 20:45:26
Japp, då var första skoldagen avklarad! Vi började klockan tio med upprop och genomgång av viktig information. Efter det gick vi en liten rundvandring och kollade på lokaler och sånt där. (Så nu tror jag att kommer hitta ganska bra i alla fall). Hehe. Sedan hade vi en timmes paus innan välkomstmötet skulle börja, och då blev det lunch på ett närliggande café. Åt en supergod kycklingwrap. Och sedan gick vi då till huvudbyggnaden för välkomstmötet. Även där fick vi en hel del information. Så ja, det har varit mycket ny information att ta in idag helt enkelt. Haha. Men jag tycker det känns väldigt bra än så länge. And hey, nu är jag officiellt en universitetsstudent. Yowza! ;)

Real Time Analytics